Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 9 april 2016

Gemeente Maastricht en privacy: de functionaris gegevensbescherming

In het blad Binnenlands Bestuur van 21 maart verscheen er een artikel getiteld “Veenendaal pioniert met privacyfunctionaris.” De Gemeente Veenendaal laat weten één van de eerste gemeenten buiten de G4 te zijn met een eigen privacyfunctionaris.

Raadslid Franca Eurlings heeft naar aanleiding hiervan gevraagd naar de mogelijkheden voor deze functie binnen de gemeente Maastricht, met extra verscherpte blik op een goede privacybescherming binnen de gemeentelijke taken.
Maastricht heeft al sinds 2008 een functionaris gegevensbescherming aangesteld. Deze functionaris is werkzaam onder de afdeling ‘Concernzaken’. Dit om een onafhankelijke positie binnen de organisatie van de gemeente te creëren voor deze medewerker, en hij/zij kan zo binnen dit team goed samenwerken met de collega’s van informatiebeveiliging, control & audit en de medejuristen. Kort gezegd: de Gemeente Maastricht is eigenlijk al een stap verder.

Waarschijnlijk treedt per 1 januari 2018 de Europese Dataprotectie-verordening in werking. Het instellen van een functionaris gegevensbescherming zal dan verplicht worden voor overheidsorganisaties.