Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 30 september 2019

D66 wil JA/JA-sticker in Maastricht invoeren

In navolging van de uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam wil D66 Maastricht dat ook in de gemeente Maastricht een JA/JA-sticker wordt ingevoerd.

Met een JA/JA-sticker wordt het postsysteem rondom reclamepost omgekeerd. Bij het omkeren van het postsysteem krijgt men niet langer ongevraagd reclamepost tenzij men daar zelf om vraagt via een JA/JA-sticker. Met deze omkering komt er een einde aan de verspilling die met het huidige systeem gepaard gaat. Huishoudens zonder brievenbussticker ontvangen gemiddeld 35 folders per week. Dat is 33 kg reclamedrukwerk per jaar. Huishoudens kunnen met behulp van de JA/JA-sticker een bewuste keuze maken om wel reclamedrukwerk te ontvangen.

Nu het gerechtshof in Amsterdam dinsdag 24 september jl. oordeelde dat de gemeente Amsterdam de JA/JA-sticker mag behouden en andere steden zoals Utrecht, Rotterdam en Haarlem per 1 januari 2020 volgen, vraagt D66 Maastricht dit initiatief te volgen.

Raadslid Harald Barendse: “D66 wil onnodige verspilling van grondstoffen tegengaan en de afname van afval stimuleren. Iedere ongelezen folder zorgt voor onnodige papierverspilling en verspilling van energie voor productie en transport. Wij vragen het college dan ook om te bekijken of Maastricht de JA/JA-sticker ook kan invoeren en zo ja, om een voorstel voor het invoeren aan de gemeenteraad voor te leggen.”

Klik hier voor de schriftelijke vragen.