Steun ons en help Nederland vooruit

Gabriëlla De Keukeleire

Prijswinnaar in 2007, Gabriëlla de Keukeleire van Buurthuis ’t Vrouweveld, stichting Dienst: “’t Vrouweveld is een buurthuis, maar ook een huis in de rij, waar je gewoon kunt binnenlopen en waar elke dag iets anders te beleven en ook te leren valt. Waar je gewoon een kop koffie kunt drinken of een bord soep kunt eten en je verhaal kunt delen met anderen. Een buurthuis waar vrouwen laten zien wat ze kunnen, ook uitgedaagd worden om niet enkel te klagen en te zeuren maar ook om aan te pakken en hun eigen mogelijkheden op het spoor te komen. Een plek waar vrouwen hun kracht weer ontdekken, sterker worden en het leven weer aankunnen. Een plek waar vrouwen niet enkel arm, depressief weerloos en ziek zijn; maar ook krachtig weerbaar. (…)

Als veldwerker,als buurtpastor heb ik echter het geluk me dagelijks te kunnen bewegen tussen deze mensen: tussen Marokkaanse, Turkse, Nederlandse, Afghaanse, Iraanse of Koerdische Maastrichtse vrouwen die in Wittevrouwenveld of omgeving wonen. In de loop der jaren ben ik voor velen een vertrouwenspersoon geworden, weet ik van hun wel en wee. Vaak kan ik er alleen maar bij ZIJN en luisteren; PRESENT – ZIJN in hun leven en Dat betekent heel veel voor hen,maar ook zij betekenen heel veel voor mij. Zonder hen kan ik geen pastor zijn: zonder hun verhalen, zonder hun gastvrijheid, zonder hun Sterre der Zee, zonder hun ondoorgrondelijke geloof in Allah, zonder hun inzet voor ‘t Vrouweveld, zonder hun dankjewel, zonder hun zorgen en zonder hun onuitputtelijke kracht, zou ik zelf ook minder sterk zijn als vrouw,als moeder en pastor. Voor dit soort wederkerige ontmoetingen tussen mensen, ook tussen buurtwerkers en buurtbewoners zijn kleine plekken zoals ’t Vrouweveld broodnodig.(…)

Daarbij hebben we echter ook de steun nodig van de groten van deze stad,o.a. van jullie politiekers die het beleid van deze stad mee bepalen: daarom wil ik jullie vragen: ga ook eens te rade bij deze kleinen die zich midden in die bontgekleurde marge bewegen, maak zichtbaar wat ze betekenen voor de Maastrichtse samenleving,steun hun voortbestaan en zie hoe belangrijk ze zijn.”

Laatst gewijzigd op 22 november 2018